nedelja, 24. januar 2010

Vsa ??? o Hroščku

Evo, prvi dve voščilnici narejeni z novo igračo. Najbolj sem si ga želela zaradi izrezovanja oblik. Tudi embossing rada uporabljam, a sem to do sedaj že lahko počela kar z mašinco za rezance (čeprav je bilo zelo nerodno). Ker je sodelavec postal očka, sta prvi dve čestitki izrezani s Hroščkom narejeni za to priložnost (eno sem naredila še za rezervo). Že pri prvi uporabi pa so se porodila naslednja vprašanja:
1. Nikoli ne bi rekla, da šablone (glede na to, da sploh ni nič ostrega) tako silovito režejo. Ko sem videla, kako se je zarilo v zgornjo ploščo, sem kasneje raje dodala še en papir. Za voščilnico sem potrebovala dva enaka kosa šeleshamerja in sem kasneje rezala po dva naenkrat. Zdaj me zanima, ali je bolje rezati po en papir in naj se vse skupaj tako vtisne v b ploščo, ali dati gor dva šeleshamerja (oz. 3-4 zelo tanke papirje).
2. Kako pogosto ste ve menjale b ploščo zaradi tega, ker je bila vsa razrezana? Oz. ali jo je zaradi tega sploh potrebno menjati?
3. Ali je pametno šablono za rezanje posatvljati tako, da ni vedno na sredini (zaradi neakomerne razrezanosti plošče) ali je zaradi mehanizacije hroščka bolje, da je vedno bolj na sredini?
4. Doma imam veliko Fiskars teksturnih plošč in sem na netu videla navodila za jih uporabljati s hroščkom. Seveda sem poskusila, a se mi pri tem smili in se bojim, da ga uničim. Pri vsem ostalem vem, da je debelina ravno prava in sem pomirjena, ko pa tisto meljem skozi me skrbi, da drobni odmiki od standardne debeline kaj uničujejo mehanizem. Kaj ve opažate glede kvalitete strojčka po vsem času, ki ga imate? Je to bolj robustna, neuničljiva mašinca, ali kaj? Tudi kakršne koli iskušnje, nasveti,... s Fiskars ploščami dobrodošle.
5. Ali so šablone za rezanje (Nestabilities) večne? Opažate, da s časom slabše režejo?
Zdaj je približno videti, kaj me muči in karkoli mi boste napisale, me bo razveselilo. Bom pa potem odgovore prilepila kar pod vprašanja, da bo bolj pregledno in bo morda še kakšni to prišlo prav. Hvala že vnaprej.
Še za konec: tako sem ga komaj čakala, zdaj pa ga nekam šparam (čeprav je to moja slabost, da stvari, ki so mi zelo fajn nekam šparam, da bi jih ne uničila, prehitro obrabila...). Preden sem ga dobila, sem mislila, da bodo od sedaj naprej vse voščilnice v oblikah, zdaj pa: ah, saj je tudi pravokotnik dober!

13 komentarjev:

Sonja pravi ...

Čudoviti čestitki si naredila in bi bili taki tudi brez hroščkastih izrezov. A ne, da bi šlo? :))
Dobrih čestitk ne naredi hrošček in ostali pripomočki, dobre čestitke so zaradi tebe in tvojega občutka za barve in sestavljanje, podrobnosti.
S hroščkom bo samo lažje zate.
Zdaj pa k odgovorom:
Prvih nekaj embosing mapic sem tudi jaz spravljala skozi nudl mašino, pa so se mi smilile :)
Ja, tudi jaz bi najraje hroščka samo gledala na začetku, skoraj na jok mi je šlo ob pokanju, ob spraskanih B ploščah.. Pa vendar se spomnim, da so nekatere že morale popravljat mašinco in kupovat tudi druge plošče. Očitno se jaz še pravi čas ustavim :)
1. Šablone res silovito režejo. Meni je škoda papirja, da bi ga vedno podlagala :) Se pač sprijazniš.
2. hrošča imam dobro leto in pol, pa sem kupila le še en rezervni komplet B plošč. Zdaj ob delu vedno pazim, da so rezila obrnjena proti že spraskani B plošči, čez pa dam eno nepoškodovano, B ali C, kar pač paše. Pri embosiranju vedno uporabljam samo nepoškodovani dve.
3. Nisem nikoli razmišljala, je pa res, da se B plošča ukrivlja in potem pač postavljam tam, kjer vem, da bo bolje odrezalo.
4. Sem imela Fiskarsove plošče od prej, poskusila in plošče prodala naprej.. reliefi me niso prepričali, saj jasno ne morejo biti tako globoki in ostri, ko pa jih delaš samo z ene strani.
5. Ker ne delam velikih serij, verjetno težko odgovorim. Moje še vedno lepo režejo :)
Tudi sama sem mislila, da bodo po nakupu vse čestitke s pohroščkanimi (embosiranimi ali izrezanimi) dodatki, pa temu ni tako :) Le vedno nove in nove šablone rabiš, ker ti točno ona, ki bi jo imel, manjka :)) in potem naslednja, pa naslednja....

Damjana Ž. pravi ...

Super voščilnici si naredila. Glede tvojim vprašanj pa se podpišem pod Sonjo. Vse enako je tudi pri meni, le da fiskarsovih plošč še nisem prodala, lepo čakajo v omari, uporabljam jih pa seveda ne. Odtisi niso tako kvalitetni, da bi bilo vredno uničit hroščka. Na roke drgnit se mi jih pa tudi ne da :).

Alenka pravi ...

Moje plošče B so tudi močno zrezane.Plošča se tudi ukrivlja, pa zato pazim , da jo malo obračam, tudi režem po vsej plošči pribljižno enakomerno, se mi zdi, da se potem plošča manj krivi.
Drugače sem že kupila rezervne B plošče in kot pravi Sonja, vedno pazim, da je rezilo obrnjeno na zrezano ploščo.S fiskarsevimi ploščami nisem nikoli poskusila.Z embosing mapicami pa je odtis zelo lep, posebno, če so plošče še ravne.S tem , ko daješ dva papirja, mislim, da ne boš prišparala na ploščah.Jaz dam dva samo, če vem da jih bom takoj rabila:):)Če se nožki "znucajo"- ga še nimam tako dolgo (od marca lani), da bi to opazila.Še vedno lepo režejo tudi tisti prvo kupljeni nožki:):)
Ti ga kar lepo uporabljaj in naj ti dolgo služi. Nakaj časa te bo še bolel srček, ko boš slišala cviljenje(pravzaprav te vsakič malo zaboli, ko poka in cvili:):):))
Čestitki sta zelo luštni!

Helena pravi ...

Vse odgovore si že dobila :) Mogoče samo to: hroška imam leto in pol, vendar še nisem menjala B plošče. Imam sicer že zalogo, če se slučajno uporabljena zlomi :)

In tudi to drži, kar je zapisala Sonja: čestike ne naredi hrošček, ampak ustvarjalka. In ti obvladaš nulo :) Hroščke ti bo samo v pomoč.

moi pravi ...

Ja, so že predhodnice veliko povedale. Tudi moja B plošča je že zarezana. Sama dodajam spodaj odpadni papir-tanjši karton, pa se vseeno še pozna kakšna praska. Tudi fino zvito B sem že imela, pa sem jo obrnila in se je zravnala. Torej le pogumno in z občutkom.
Na enem videu je rekla, da je vsak hrošček drugačen in da si ga moraš prilagoditi. Videla boš, da ene podlagajo k sendviču še par tanjših kartonov. Torej moraš spoznat svojega in pri embosiranju probat, če še kaj dodaš in če ne gre pretrdo.
Sicer pa mi je všeč preprosto pravilo, če si v dvomu katero ploščo uporabit:
B - emBossing
C - Cutting ;)
Aja, še to, Fiskars ploščo sem uporabila pri knjižici Sklanjatev, zelena podlaga pri stopnicah (listki). Zraven, na hiši pa sem opeke embosirala kar s pripomočkom za embosing. Tistih listov se skoraj ne vidi, kaj? Podložila pa sem gumijasto mato, da bi papir še bolj stisnilo.
Predlagam, da se najprej navadiš na hroščka z že znanimi sendviči in šele potem eksperimentiraš.

moi pravi ...

Čisto sem bila v hroščkastih stvareh, da sem pozabila pohvaliti čestitki. Zelo domiselno.

Barbara pravi ...

Krasni čestitki in čestitam za nakup hroščka :) Jaz svojega ne zamenjam za nič na svetu!
Samo še tole...jaz imam svojo B ploščo že čisto skrivljeno zaradi nestijev (1 leto in pol) - nisem je še zamenjala, čeprav imam nove že kupljene. So se mi pa nekateri nestitji ukrivili (najbrž zaradi plošče), ampak še vedno režejo :)

Vladuška pravi ...

Sama nima hroščka, tako da glede tega ti ne bom mogla pomagati, ampak mislim, da so ti dekleta že vse povedale :-)

Zelo se mi dopadeta čestitki, čisto v tvojem stilu sta in lepih barv. Všeč sta mi ti dve drevesi, si ju naredila s kombinacijo štampiljk ali imaš to eno štampiljko? In prav posrečen je tale pajac med dvema drevesoma.

McCrafty /Klavdija pravi ...

Kakšen lušten body :)!

Hali pravi ...

Čestitki sta prekrasni, drevesa so prav zanimiva in body tudi!

Tina pravi ...

Hvala za vse nasvete in vaše izkušnje. Veste, da sem včeraj zvečer res bolj pomirjena vrtela ročico. Ob priliki bom prilepila odgovore kar pod vprašanja. Vladka: Idejo za postavitev voščilnice sem nekje videla, le drevo sem uporabila svoje. Je štampiljka (francoske znamke Toga, sem mi zdi) v dveh delih - posebaj drevo in nato še dodatna krošnja.

Simona pravi ...

Tina, kar pogumno reži in embosiraj, ko/če bo potrebno pa boš nove plate nabavila.

Jaz sem sicer hroščka imela samo pol leta in sem z njim ogromno rezala pa nobeni nestiji niso postali topi. Eno B ploščo sem vedno tako nastavila, da je vanjo zarezalo, ena pa je ostala nepopraskana. Plošče sem stalno obračala, da se mi niso zvile, pa nestije sem vedno nastavljala tako, da sem uporabljala celotno površino plošč, ne le sredino. Odpadnih papirjev nisem nikoli podlagala, ker so plošče potrošen material in mi jih ni bilo škoda.

Zdaj imam sizzixa in se mi zdi neprimerljivo bolj kompakten in robusten kot hrošček.

Rastlinica pravi ...

Čudovita čestitkica!